Leckdodnesnazývá roboty s ramenemahornímpohonem
jako „retro“, ale jde o skupinu výrobků, která měla své
místo na trhu vždy. V profi segmentu patří mezi základní
kámen každého gastronomického provozu a jejich
jakási současná renesance je pouze výsledkem trendů
ve vaření, návratu k tradiční přípravě jídel z kvalitních
surovin. Stoupající prodeje tak motivovaly různé značky
dokategorie vstoupit.
Zájemo roboty roste,
přibývá levnějšíchmodelů
Trh s roboty jenadále velmi zajímavý, vždyť společnostGfK ve svémpodrobném roz-
boru trhuna straně 47 informuje omeziročním růstuprodejů tradičních robotů, tedy
těch s horním pohonem, o 16%. Loni to vmeziročním srovnání sice bylo neuvěřitel-
ných 40%, ale stále jde o zajímavý výsledek, dopadající navíc negativně na segment
food procesorů, tedy robotů se spodním pohonem a základnou, na kterou se nasazuje
mísa a různé krouhací disky či hnětače. Už delší dobuproto sledujeme v redakci náh-
lé zapálení pro danou kategorii ze strany značek, které nemají s touto produktovou
skupinou prakticky žádné zkušenosti. Případně se některé firmy, historicky spjaté
s roboty, o ně začaly opět více zajímat a věnují jim větší pozornost.
Jelikož by měl tradiční robot s horním pohonem snést výrazně větší zátěž než
food procesor, měl by nabídnout stabilitu a v lepším případě bezproblémové fungo-
vání v řádu desítek let či doživotně, určitě bysteměli zákazníkům primárně doporu-
čit roboty kvalitních značek, které mají
s danou kategorií dlouholeté zkušenosti.
A k robotům bymělymít v nabídce také
pestrou nabídku příslušenství, aby bylo
možné funkčnost rozšířitvpřípaděpotře-
by. Samozřejmostí je dnes už prakticky
uvšechmodelů shornímpohonemplane-
tární systémmíchání, kdy semetla nebo
hnětací hák dostávají do všech částí mísy
a suroviny neulpívají po stranách. Robot
díky tomumůže nahraditmnožství jinak
separátních spotřebičů, jako jsou stol-
ní mixér, odšťavňovač, citrusovač nebo
mlýnek namaso. Robot byměl být dlou-
hodobě plánovanou investicí, nikoliv
zařízením, které zákazník koupí pouze
podle akční ceny, aby následně zjistil, že
k přístroji není příslušenství pro domácí
výrobu těstovin nebomletímáku. Robo-
ty jsou proto specifickou produktovou
skupinou – ty drahé, leckdy celokovo-
vé, od firem s desítkami let zkušeností
v oboru si žádají specifický způsob pro-
deje, podobně jako například luxusní
plnoautomatické kávovary.
V cenově dostupnější kategorii proto
spíš doporučujeme řešení v podobě food
procesoru. Tento typ kuchyňského robo-
tu má výrazně nižší průměrnou cenu,
přitom lze vybrat velmi kvalitní pří-
stroje, které si poradí i s tuhým těstem.
Jenhonezpracují tolik jako tradiční robot
s horním pohonem.
Situacena trhu
O pozici jedničky dlouhodobě soupeří
značky Kenwood, Bosch a ETA, při-
čemž hlavně první dvě jmenované vedly
boj o pozici lídra trhu během loňského
roku. V hodnotě prodejů si udržel pozici
Kenwood a dle nám dostupných údajů
ji zastává i nyní. Bosch by mohl letos se
svým podílem zahýbat uvedením popu-
lárních barevných variant svých modelů
ve středním cenovém segmentu – firma
je prezentuje ve svém článku na straně
36 a k vidění a osahání byly také na
nedávné kontraktaci FASTDay.
42•Sell •Květen2015