Lubor Jarkovský
ZRCADLO
Sell • Červenec-srpen 2015 • 43
43
také extrémně vysokou kapacitu. Našich aktuálně rekordních
12 kg je v USA jen šedý průměr. Přestože nejnovější kousky
mají množstevní automatiku, perou často Američané najed-
nou mohutnou várku – buď barevného, nebo bílého. Oble-
čení mají dost a ve skříni jim nechybí, protože ceny v tam-
ních obchodech jsou ve srovnání s Evropou až hříšně nízké.
Za kvalitní tričko nebo košili dáte často méně než za jídlo
v běžné restauraci v New Yorku. Do USA jsem tedy vyrazil se
skoro prázdným kufrem a oblečení si po cestě kupoval a ani
u známých prakticky nepral.
Sušičky tvoří kapitolu samu pro sebe, protože technolo-
gie tepelného čerpadla je v USA v podstatě horkou novin-
kou. Tamní výrobci ještě loni prezentovali tyto modely jako
naprosto revoluční, zatímco v Evropě už je tepelné čerpa-
dlo vlastně standardem. O zelené technologie zájem stoupá
i v USA, jenže přístupu evropského zákazníka je ten americ-
ký na hony vzdálen. To, zda spotřebuje sušička o 60 % méně
energie, Američana v zásadě moc nezajímá a není to pro něj až
tak podstatné téma. Vždyť si teprve nedávno musel zvyknout,
že se řeší něco tak „nesmyslného“, jako je spotřeba auta...
Vaření na fotbalovém hřišti
Vestavné spotřebiče nejsou v běžných domácnostech tak často
k vidění jako v Evropě. Obzvlášť pokud jde o varnou zónu
– zde si udržují v USA vysokou popularitu sporáky, samo-
zřejmě extrémně velké. Když pominu rozměry, zaujala mě
už před lety jejich koncepce s ovládáním často umístěným
v zadní části – na zkoseném panelu až za varnými zónami.
Dosáhnout na panel během vaření může být ošidné, protože
člověk natahuje ruku nad prskající pánev nebo bublající hrnec,
a tak se přiznávám, že jsem této konstrukci nepřišel na chuť
a vlastně ji ani moc nepochopil. Je každopádně velmi rozšířená
a populární, takže se s ní člověk musí při cestě napříč Ameri-
kou naučit pracovat.
Co jsem naopak velmi ocenil, byla velikost trouby, někdy
dokonce dvou zcela oddělených trub v jednom spotřebiči, kdy
se v jedné peklo maso a při zcela odlišném nastavení ve druhé
jablečný koláč.
Chlazení a mytí bez překvapení
U chladniček a myček jsem nijak překvapený nebyl, protože
koncepce americké chladničky úspěšně pronikla do Evropy
a myčky se vlastně příliš neliší. Co mě ale zaujalo, byla výba-
va, na kterou jsem při svých pobytech narazil. Například
v Chicagu jsem už loni složil hlavu nedaleko centra města
v celkem novém bytovém domě. Moderní apartmán mě pře-
kvapil svými spotřebiči – jednalo se o modely staré dobrých
deset patnáct let, přitom ale byly zcela zjevně instalovány
mnohem později a vypadaly poměrně nově. Myčka nenabí-
zela prakticky modifikovatelné koše ani žádná přídavná mycí
ramena apod. Vrchem plněná pračka byla zase velmi staré
koncepce, kdy se její víko dalo bez problému otevřít i během
praní a sledovat rotování bubnu. Pravda, při ždímání se po
otevření dvířek buben pro jistotu zastavil .
Obecně vzato jsem narazil na zastaralé spotřebiče na mnoha
místech a naopak ty moderní s efektivním chodem byly výjim-
kou. Evropská honba za nízkou spotřebou je za „velkou louží“
něčím nepochopitelným. Ostatně systém energetických tříd,
jaký používáme my, Američané vůbec nemají a zjistit kapacitu
pračky je v tamním obchodě docela problém. Prostě je velká,
kolik toho vypere a s jakými náklady, nikoho nezajímá.
Foto: Freepik.com