SELL: Červenec - Srpen 2015 - page 50

Sušení potravin je jedním z nejzákladnějších a nejstarších
způsobů uchovávání potravin. Na rozdíl od mnoha
moderních metod nevyžaduje žádné umělé nebo minimálně
diskutabilní konzervační látky, a tak se na současné vlně
zvýšeného zájmu o gastronomii a kvalitní stravu dostává
opět do popředí zájmu. Jednoduchou cestou k rychlému
a pohodlnému sušení potravin je domácí sušička.
Nejen pro výrobu křížal
Sušičky potravin usuší i maso a houby
Sušit potraviny uměli už starověké civilizace, američtí indiáni a snad i pravěcí lidé
včetně těch žijících na území dnešní České republiky. Sušení bylo jednoznačně nej-
častějším způsobem uchovávání potravin po tisíce let až do předminulého století, kdy
ho pak nahradilo ve větší míře konzervování. K sušení stačilo slunce a čerstvý vzduch,
nicméně s příchodem technického a technologického rozvoje se začala používat prů-
myslová dehydratace, výrazně rychlejší a přitom bez jakéhokoliv negativního dopadu
na kvalitu sušených potravin. Nutno podotknout, že sušení je velmi zdravý způsob
konzervace a v dnešní době se masově týká především českého národního sportu
v podobě houbaření. Ani sušení neztratilo na popularitě, ale takové sušené maso už
většina Čechů běžně doma neprodukuje ani nekupuje v obchodech. Přitom, ať už jde
o maso, ovoce, zeleninu, houby či bylinky, přináší zbavení potravin vody z nutrič-
ního hlediska pouze výhody – sušení zbavuje suroviny škodlivých látek, například
různých choroboplodných zárodků nebo těžkých kovů, a současně zvyšuje koncen-
traci živin v původní kvalitě. Například
z masa dokonce mizí tuk, snižuje se jeho
kalorická hodnota a zůstávají proteiny,
tudíž je sušené maso neboli „jerky“, jak
se anglickým výrazem běžně nazývá,
hitem mezi vyznavači zdravé výživy.
V Severní Americe, kde má dlouhou his-
torii na rozdíl od Evropy, neustoupilo do
ústraní ani v minulém století a dodnes ho
koupíte na každé vybavenější benzinové
pumpě, v každém supermarketu nebo
farmářském trhu.
Sušičky potravin
pro domácnosti
Celkem jednoduchý přístroj funguje
vlastně na podobném principu, jakým
se sušilo v minulosti, kdy se potraviny
položily na síto na teplé místo s prou-
dícím vzduchem. Sušička tedy nasává
studený vzduch ze svého okolí, ohřívá
ho a pomocí ventilátoru ho vede přes
jednotlivá síta. Nejlevnější sušičky
v řádu stovek korun nedisponují žád-
nými speciálními funkcemi ani tech-
nologickými vylepšeními a hodí se pro
uživatele, kteří chtějí sušit párkrát do
roka houby nebo několik várek ovoce.
Jim nebude vadit ani poměrně vyso-
ká spotřeba energie levnějších modelů.
Dražší sušičky potom umožňují poměr-
ně přesně nastavit teplotu, určit čas
sušení, jsou často efektivnější a mohou
mít dokonce speciální filtry pro zachy-
cení plísní, nečistot a dalších škodlivin.
Většina sušiček na trhu, i těch dražších
používá vertikální systém sušení, kdy
jsou jednotlivá plata nad sebou a vzduch
je hnán nejčastěji zespodu. Nejdražší
modely, které ani do přehledu nezařa-
zujeme, používají horizontální sušení,
které lze označit za rovnoměrnější.
Zákazníky byste měli při prode-
ji určitě upozornit na spotřebu energie,
protože sušičky mají příkon většinou
250 až 500 W, což není rozhodně málo.
Vzhledem k tomu, že proces sušení trvá
až 12 hodin, nejde o lacinou záležitost.
Zájemce by si tak měl dobře rozmyslet,
zda se mu nevyplatí raději připlatit za
dražší model s vyšší energetickou efek-
tivitou a nižšími provozními náklady.
Dalším faktorem je potom velikost sušič-
ky a možnost ji upravit, případně dokou-
pit další sušicí plata.
44
44 • Sell • Červenec-srpen 2015
SKUPINA VÝROBKŮ EXTRA • SUŠIČKY POTRAVIN
1...,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49 51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,...62
Powered by FlippingBook