33
Sell • Říjen 2015 • 33
zákazníka i pro jiný typ provozu. Prvně
jmenovaná skupina plně automatických
strojů je určena pro zákazníky, kteří pře-
chází třeba z menší varianty stroje nebo již
měli automat, ale jen na instantní suroviny
– a požadují kvalitní, rychlý plně automa-
tický stroj. Právě pro ně je určena tato řada
plně automatických strojů, které jimpřipra-
ví kvalitní espreso ze zrnkové kávy. Je zde
imožnostvolbytzv.„onetouch“strojů,které
rychle připraví mléčné nápoje (cappuccino,
latte) na jednom místě po stisku jediného
tlačítka. U této kategorie je i větší možnost
uplatnění, co se týče umístění. Druhá sku-
pina, profesionálních pákových strojů, se
nabízí pro více profilovaný a zacílený pro-
voz, jakým jsou třeba kavárny a restaurace.
Zde již velmi záleží na „obsluze stroje“, tedy
na tom, kdo kávu připravuje. U profi páko-
vých strojů je nesmírně důležitá znalost
a zachování technologického postupu pří-
pravy kávy. Více než jinde rozhodně platí,
že drahý značkový pákový stroj a kvalitní
káva neznamená kvalitní nápoj na výstupu.
Vše záleží hlavně na „baristovi“, zda je pro
něho příprava opravdu srdcovou záležitos-
tí a věnuje se i těm nejmenším detailům.
Pokud ano, můžeme se bavit již o správ-
ném italském espresu. Nesmíme však
zapomenout na to, že k profesionálnímu
pákovému stroji je nutný také profesionální
mlýnek, nejlépe ve „freshovém“ provedení.
Samozřejmě že i tyto mlýnky k pákovým
strojům naše společnost dodává.
Když jsme hovořili loni s Romanem
Markem, majitelem Espresso Professi-
onal, měli jste poměrně čerstvě ve své
distribuci značku Bialetti. Čeho jste
s ní v posledních 12 měsících docílili
a kam se na českém trhu posunula? Těží
z aktuálně rostoucího trendu alternativ-
ního způsobu přípravy kávy?
Určitě ano, Bialetti nesporně těží ze sou-
časných trendů a rostoucího zájmu o kávu
obecně. S tím samozřejmě stoupá zájem
rozličných zákazníků také o alternativ-
ní přípravu, kam spadají moka konvičky
Bialetti nebo „french press“ kávovary, kte-
ré Bialetti také vyrábí. V důsledku tohoto
vývoje na trhu nám viditelně rostou pro-
deje a každý měsíc přibývají noví partneři,
již mají zájem o výrobky značky Bialetti.
Pozitivní je také to, že odebírají stále vět-
ší objemy. Vzrostly nám dokonce prodeje
doplňků, jako je porcelán nebo náhradní
díly. Nabídka Bialetti je skutečně široká
a aktuálně čítá více než 200 skladových
položek. V kategorii moka konviček
dodáváme na trh modely různých velikos-
tí a barevných provedení. Tu pravou pro
svůj interiér u nás najde opravdu každý
zákazník.
Můžete ještě přiblížit, jak se liší moka
káva od tradičního espresa?
Jednoduchá otázka a jednoduchá odpo-
věď. Rozdíl je, a to není již nic nezná-
mého, hlavně ve způsobu přípravy.
K přípravě moka kávy nepotřebujete dra-
hé kávovary, stačí vám moka konvička,
samozřejmě značky Bialetti (směje se,
pozn. redakce), a nějaký typ ohřevu, ať
již standardní sporák, sklokeramickou
desku nebo i indukci, a pár minut času.
Nechci zde odborné veřejnosti popi-
sovat postup, ten je jistě dobře znám.
No a k přípravě opravdu tradičního
espresa potřebujete minimálně pákový
stroj, mlýnek, porcelán, znalost a um.
Právě kvůli své jednoduché přípravě kávy
jsou třeba v Itálii moka konvičky nedíl-
nou součástí takřka každé domácnosti.
A musím říci, že i u nás již dost lidí má
svou oblíbenou „bialetku“.
Jaké máte plány s Bialetti pro příští rok?
Chceme postupně pracovat na tom, aby
byla značka aktivnější po stránce marke-
tingu. Budeme tedy pokračovat a rozši-
řovat mediální aktivity, protože si značka
Bialetti zaslouží zviditelnění. Současně
chceme, aby byla vidět na prodejních
místech, a jsme v jednáních s různými
řetězci. Aktuálně je z velkých kamen-
ných prodejců zalistována v Datartu.
Dále jsou výrobky Bialetti zastoupeny
v prodejnách Potten & Pannen. Jsme
rádi, že takto prestižní prodejce luxus-
ního vybavení pro kuchyně prodává také
výrobky Bialetti.
Na začátku září jsme se krátce setkali
se zástupci vaší společnosti na veletrhu
IFA, kde se zajímali o možnost rozšíře-
ní distribuce o nějakou novou značku.
Jste s některými z firem v jednání?
Ano, skutečně se na veletrhu podařilo
navázat zajímavé kontakty s významný-
mi evropskými výrobci. Zatím je však
brzy o nich hovořit či je blíže specifi-
kovat.
INTERVIEW • Radim Škoda • Espresso Professional