SELL: Říjen 2017 - page 67

61
Sell • Říjen 2017 • 61
V kávové třešni se běžně nacházejí dvě
kávová zrnka s typickým zaobleným tva-
rem a relativně rovnou plochou na stra-
nách směřujících proti sobě podobně jako
u arašídu. V nějakých 5 % případů vznik-
ne v třešni pouze zrno jedno s typickou
rýhou na jedné straně, je také šišaté, tvoří
ovšem zaoblený celek. Někteří kávoví ex-
perti hovoří o chuťové jedinečnosti, která
je daná tím, že „vše dobré“, co si mezi sebe
rozdělují při vývoji standardně zrna dvě,
získává u perlové kávy zrno jedno. Káva
je prý citelně sladší s výraznější aciditou,
aroma je silnější. Zkrátka by mělo jít
o chuťový koncert.
Mravenčí práce = vyšší cena
Jelikož pohledem na samotnou kávovou
třešeň nelze poznat, zda se v ní nachází
zrnka dvě, nebo jedno, musejí být případ-
ně vytříděny ručně, což často vede k tomu,
že končí jako součást běžné kávy, protože
je nikdo nevybírá. Někdy si zpracovate-
lé dají tu práci a perlovou kávu nechají
z každé várky vytřídit, aby ji zpracovali
a prodali zvlášť. Vědí proč, často ji lze
prodat dráž a propagovat jako prémiovou
záležitost pro skutečné kávové nadšen-
ce. Vyšší cena pochopitelně vyplývá také
z vyšších nákladů na její třídění.
Opravdu chutná jinak?
Najít na tuto otázku jednoznačnou odpo-
věď je asi jako zaobírat se Boží existencí
nebo v případě přízemnějších problémů
tím, zda budou hrát reprosoustavy při-
pojené extra drahými kabely o poznání
lépe, než když použijete obyčejné mědě-
né zakoupené v Bauhausu. Někdo tvrdí,
že rozdíl slyší, jiný ne. Snad žádné „slepé
testování“ neprokázalo, že by byl někdo
schopen rozdíl poznat. Většinou jde jed-
noduše o to, že když víme, že hraje hudba
ve vysokém rozlišení nebo že jsou použity
super kvalitní kabely, naše pocity, že je
tento poslech lepší, vyplývají už z toho, že
náš mozek ví, že by lepší být měl. A stejné
je to podle dostupných informací u kávy.
Pokud si koupíme sáček perlové kávy
a zaplatíme za něj určité peníze, musí být
ta zrna přece lepší! Jak to ale zjistit?
Museli bychom mít možnost ochutnat
kávu z jedné jediné várky – standardní
zrna a z nich vybraná perlová zrnka, což
je záležitost poměrně složitá vzhledem
k tomu, kde káva roste a kde se zpracovává.
Jisté je to, že marketingově se dá perlo-
vá káva dobře prodat. Vypadá jinak, neob-
vykle, zvláštně, lze k ní vymyslet spoustu
příběhů, které milovníky kávy nadchnou.
A pokud vás její šálek povzbudí, rozjas-
ní vaši tvář, nakopne do nového dne,
zkrátka udělá všechno, co má káva dělat,
plus budete mít při jejím pití pocit, že
dostáváte něco výjimečného, pak je všech-
no v nejlepším pořádku. A ve výsledku
je úplně jedno, jestli je ona jedinečnost
opravdu v šálku, nebo pouze ve vaší hlavě.
SOUVISLOSTI • KÁVA
Perlová káva. Chuťový unikát?
Nebo hříčka přírody bez velkého významu?
V angličtině se jí říká peaberry,
ve španělštině caracol a česky
příznačně perlová káva. Není
jí mnoho a leckdy ji najdeme
i v sáčku s běžnou zrnkovou
kávou. Prodává se ale i zvlášť za
vyšší ceny a má údajně naprosto
nezaměnitelnou chuť.
Foto: Ragesoss, Wikipedia.org
1...,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66 68,69,70,71,72,73,74,75,76,77,...78
Powered by FlippingBook