Téma

13.05.2022

Robotická automatika letos vtrhne do českých kuchyní. Předraženému Thermomixu roste na trhu nemalá konkurence

Robotická automatika letos vtrhne do českých kuchyní. Předraženému Thermomixu roste na trhu nemalá konkurence

Německý Vorwerk udělal se svým Thermomixem celkem díru do světa. Díky přímému prodeji v podobě prezentace a vaření přímo u zájemce doma se daří produkt dobře prodávat navzdory nesmyslně vysoké pořizovací ceně. Teď ovšem začíná Thermomixu růst konkurence v podobě novinek klasických značek využívajících tradiční prodejní kanály. Kromě již prodávaného řešení od ETA či Sogo zamíří brzy na trh očekávaná novinka Tefal Click & Cook a celkem překvapivě se do této kategorie vrhá také český Concept.

Thermomix od Vorwerku není špatný výrobek. Podobně jako nejsou špatné vysavače Rainbow. Jediný problém u těchto produktů je jejich naprosto neadekvátní cena, která je postavená především na tom, že tyto značky nemají klasickou distribuci, ale využívají výhradně přímý prodej. Právě díky tomuto systému prodeje se jim okolo svých výrobků daří vytvářet určitou auru výjimečnosti. Je nesporné, že jsou kvalitní. Nastavená cena je každopádně naprosto virtuální. Vyhnaná do závratných výšin. Přitom Thermomix ani Rainbow nejsou žádnými zázračnými zařízeními, zcela se vymykajícími běžné konkurenci.

Proto je jednoznačně pozitivní zprávou, že do segmentu chytrých varných robotů vstupují další značky včetně již zmiňovaného Tefalu a Conceptu. Jaká bude kvalita jejich řešení, teprve uvidíme.

Do segmentu chytrých robotů vstupují i obchodní značky. Na obrázku model ETA Leonardo s konektivitou a online přístupem k receptům.

Důležitý prvek – online recepty

Ne všechny smart varné roboty s dotykovými obrazovkami disponují připojením k internetu a možností stahovat recepty. ETA si u svého modelu Leonardo do online světa vstoupit troufla, stejně jako asijské Sogo. Tefal přichází se svou novinkou Click & Cook zatím bez možnosti stahování receptů. Tuto funkci nabídne až v další verzi robotu. Chystaný online receptář využije také očekávaný hrnec Cook4Me Connected. Aktuálně uváděný robot ale obsahuje 600 receptů, má 32 funkcí a 10 automatických programů pro základní pokrmy, jako jsou omáčky, polévka, rizoto apod. Do obchodů by se měl Click & Cook dostat v průběhu května.

Během května přijde se svým chytrým varným robotem Click & Cook i Tefal.

Český Concept se svou novinkou přijde během června. Jeho model INSPIRO konektivitu mít bude, takže si recepty v paměti budou moci uživatelé aktualizovat a doplňovat. Funkčně se nebude od svých konkurentů lišit. Zastoupí robot, food procesor, parní hrnec, rýžovar, mixér i váhu.

Pokud jde o konektivitu a přístup k receptům online, pravdou je, že platforma Vorwerku má velmi vysokou úroveň. A to až takovou, že si za přístup k ní nechá od majitelů svého robotu každý měsíc platit, což je i s ohledem na pořizovací cenu výrobku naprosto přehnané. Vždyť Thermomix stojí 36 tisíc korun. Poloviční nebo ještě nižší cena konkurenčních výrobků se jeví jako odpovídající. Například Tefal Click & Cook by měl být prodáván za 16 999 Kč. Concept si své řešení cení na 19 999 Kč, ale reálně bude jeho cena po uvedení nepochybně o nějakou tu tisícovku nižší. Netřeba snad zdůrazňovat, že menu všech těchto robotů jsou v češtině.

V červnu vyšle do boje o zákazníky svého zástupce i český Concept. Robot má název INSPIRO RM 9000.

Lubor Jarkovský