SELL - DUBEN 2014 - page 29

Sell •Duben2014•29
program a pokračujete v souladu s tím,
co předvádí kuchař. I taková by mohla
být budoucnost vaření…
Další z designérů zvaný Ora-Ïto (Go-
renje) popisuje kuchyně budoucnosti
jako „hejno moderních spotřebičů ve
zvláštním individuálním prostředí, kte-
ré si zákazník sám dotváří“. Vše musí
být jednoduché, bez hran, všechny úhly
zaoblené. Návrhy vlastně nevypadají
ani jakokuchyně, podleOra-Ïto totižpo-
minul důvod, aby vaření a stolování zů-
stávalo na jednommístě. Funkce jsou
roztroušeny všude po bytě. Kuchyňské
spotřebiče jsou „kočovnými“ výrobky,
které je možné snadno přemísťovat
uvnitř i mimo prostor bydlení. Spotře-
biče jsou propojeny s uživatelem pro-
střednictvím internetu, takže je možné
začít vařit, ještě než se vrátíte domů.
Všechno lze řídit dálkovým ovládáním,
na terminálupočítače,mobilním telefo-
nem.Z jednohomísta lzevařit iprovádět
kontrolu teploty či stavu světel v domě,
dálkově nastavovat světelné scenerie,
zapínat hudbu, kontrolovat uzavření
oken a tak dále a tak dále. Elektronika
v bytě je nenápadná, pečlivě uschova-
ná ve stěnách, ve stropě či v nábytku.
Nikde žádné zámky, kliky, dovnitř sedo-
stanou pouze vybraní jedinci (zpravidla
členové rodiny) pootisku rukyna vstup-
ní biometrické identifikační zařízení.
Každý narušitel či nezvaný návštěvník
je okamžitě detekován a jeho případný
vzkaz je ihned zaslánnamobilní telefon
majiteleobjektu. Vše lzenahrát i na ka-
meru, zaznamenat vzkaz či dodatečně
vpustit „narušitele“ příkazemmajitele.
Chybí už jen
molekulární strava
A změní se moderními technologiemi
takénašeuvažování okaždodenní stra-
vě? Český designér Jan Čtvrtník říká,
že částečně ano, ale molekulární stra-
vu pro náš běžný život zcela vylučuje.
Podle jehoslov jsmenaprahu tzv. Inter-
netu věcí, což je trend v oblasti kontroly
a komunikace předmětů běžného vyu-
žití mezi sebou nebo s člověkem, a to
zejména prostřednictvím již zmíněných
technologií bezdrátového přenosu dat
a internetu. „Máme už systémy, které
umožňují propojení, a zbývá jen vytvořit
dostatek periferií,“ podotýká a zároveň
připomíná, že vizí budoucnosti je vzá-
jemnákomunikace zařízení provytváře-
ní synergického efektu, který ctí v první
řadě hodnoty zvyšování kvality našeho
života. „Přirozeně se ale bude všechno
otáčet kolem extrémně konzervativ-
ního zákazníka. Vše bude děláno tak,
abymu todovolilo vařit jako odbabičky
s perfektním a stálým výsledkem
s menšími nároky na čas a s potřebou
zkoušet a ladit proces do finálního
a jediného správného výsledku,“ dodá-
vá český designér. Molekulární stravu
budeme podle jeho slov jíst pouze teh-
dy, pokud se něco pokazí. To znamená,
pokud budeme mít málo přírodních
zdrojů a budememuset stravu vyrábět
průmyslově. Jinak si nedokážepředsta-
vit, žeby sečlověkdobrovolně vzdal po-
žitku z chutí a vůní lahodných pokrmů.
Radost z přípravy jídla a zvyky spojené
se stolovánímbudou i nadáleosoukaž-
dé rodiny abudouodrážet kulturudané
společnosti. „Molekulární strava může
být zajímavý doplněk,můžebýt nutnos-
tí na meziplanetárních misích, ale asi
nebude nikdy standardem pro kvalitní
život,“ podotýká JanČtvrtník.
Vlastimil Růžička
29
DESIGN
designérkaZahaHadid
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...56
Powered by FlippingBook