SELL - DUBEN 2014 - page 30

30
30•Sell •Duben2014
INTERVIEW•ROMANVANĚK
Kdyžse řekneRomanVaněk, větši-
na lidí si vás představí, jak stojíte
v kuchyni a připravujete nějakou
gastronomickou finesu. Co vás do
gastronomického světa vlastně
přivedlo?
Určitě nestojím v kuchyni, kde při-
pravuji gastronomickou finesu.
Jsem úplně normální člověk, který
pouze neošidí svůj pupík. Mojí vý-
hodou vlastně jen je, že se dostanu
klepšímsurovinámnežběžnýčlověk.
Ale v supermarketu samozřejmě
nakupujeme také. Není pravda, že
se u nás nedá v žádném případě
nakoupit.
Do gastronomického světa mě při-
vedl vlastněasi osud. Kulinařinašla
celý život vedlemě, jen jsme se ne-
drželi za ruce. Pakpřišlopár osudo-
vých náhod. Asi před 14 lety jsem
se dostal na geniální kurzy Jirky
Štifta do Alcronu, kde byl tehdy šéf-
kuchařem. Tam jsem poprvé viděl
profesionální kuchyni, jaký je vůbec
rozdíl mezi pro-
fesionální a do-
mácí kuchyní.
Tenkrát ještě
nebyli žádní blogeři a nevědělo se,
co je gastrosexuál. Já jsem byl jen
nadšený amatér. Dodnes tvrdím,
že jeden nadržený amatér je více
než deset znuděných profesioná-
lů. Je však třeba se neustále učit,
zdokonalovat se, přistu-
povat k vaření s poko-
rou, selským rozumem
a nechat hrát jednotlivé
suroviny jejich vlastní
písničku. Na to člověk
musí přijít časem. Měl
jsem jen štěstí, že mne
česká kuchařská elita
začala tolerovat. Ne-
chali mě jako amatéra
snimi vařit, připravovat,
učit se. Později jsem
chtěl, aby po mně něco
zůstávalo, že je potřeba
dělat něco pro lidi. Tři
roky jsem létal po světě
a zjišťoval, jak se dělá
správná škola vaření.
V lednu 2008 jsme po-
tom otevřeli první kurz
vaření v Pražském kuli-
nářském institutu.
Na internetu máte vlastní pořad,
Peklo na talíři, který na sebe str-
hává pozornost
hlasitou kriti-
kou kvality vy-
braných potra-
vin. Co vás vedlo k tomu přenést
své aktivity do on-line světa?
Peklo na talíři vzniklo vlastně ná-
hodou. Přišli dva kluci ze Streamu
a chtěli udělat internetový pořad
a krátké filmy o jídle. Já jsem chtěl
ukazovat lidem humornou formou,
co v jídle nevidí a co se kolem nás
běžně děje. Vůbec jsem netušil,
že si tento pořad vybuduje takovou
slávu mezi lidmi. Ale od začátku
jsem říkal, že to budu dělat jen do
doby, dokudmě tobudebavit, nebo
takdlouho, dokudbudumít nápady.
V poslední době už jsem ale viděl,
že bychom se opakovali a nebylo
to ono. Přemluvil jsem tedy pár lidí,
že uděláme nový pořad. A ten se
RomanVaněk:
BEKOmněučarovalo svými úspěchy
na českém trhu
TureckáznačkazrodinyskupinyArçelikmánačeském trhuvlastní zastoupení
odroku2005. Patřímezi dravéfirmyapodařilose jí získatvpoměrněkrátké
doběnezanedbatelný tržní podíl. Loni navázalaúzkouspolupráci sgastronomic-
kýmguruRomanemVaňkem, snímž jsmepohovořili nejeno jehovztahukBEKO,
ale takéo jehonovémprojektu, kterýnahradilpopulární Peklona talíři.
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...56
Powered by FlippingBook