SELL: ČERVENEC - SRPEN 2014 - page 48

U mrazáku není příliš mnoho prostoru v jeho
inovování, na rozdíl od chladničky, která může
nabídnout nulovou zónu, regulaci vlhkosti
a další pokročilé technologie pro prodloužení
čerstvosti potravin. Nicméně i u mrazáků došlo
vposledních letechkurčitýmposunům–přibylo
designovýchmodelů s nerezovými dveřmi, výraz-
ně se rozšířila technologie No Frost a samozřej-
měsesnížilaspotřeba.
Volně stojícímražení
NoFrost, nižší spotřeba
aelektronickéovládání
Samostatnýmrazákbyl hitem začátku90. let, kdy se lidé zvyklí zminulého režimu
na nedostatek všeho včetně masa často zásobili větším množstvím potravin
dopředu. Tradiční nákupy vepřového ze zabijačkyapotřeba jehouskladnění vytvá-
řely nemalou poptávku pomrazničkách. A to i mezi obyvateli změst, kteří od sou-
kromých chovatelů prasat či ovcí maso kupovali. Postupná změna životního stylu
aobrovskánabídkapotravinvobchodechovšemmrazákůmnepřálya jejichprode-
je v důsledku toho výrazně poklesly. Přestože se nyní lidé od nákupů v hypermar-
ketechpomaluodvracejí astálevíce jich touží pokvalitníchpotravinách, například
z farmářských trhů, nedá se očekávat velký návrat popularity těchto spotřebičů.
48
Rozhodněnenaúroveň začátku90. let,
protože je dnes poptávka pomaximální
čerstvosti a co nejlepší chuti. Proč si
kupovattuňákanebojinoumořskourybu
a dávat je do mrazáku, aby se maso
zmražením degradovalo, když lze poří-
dit kterýkoliv den v týdnu vše čerstvé.
Ve velkých městech určitě a mimo ně
se lze k čerstvým rybám přes víkend
dostat i v méně zalidněných oblastech
Česka. Přesto má mrazák na trhu své
místo a nadále zde existuje nemalá
skupina spotřebitelů, která ho ve své
domácnosti potřebuje.
Technologický
pokrok
Nejvýraznějším krokem vpřed ve vývo-
ji nabídky mrazáků je výrazně větší
množství modelů s beznámrazovou
technologií No Frost. Spotřebiteli by
měl prodejce vysvětlit nejen základ-
ní výhodu v podobě automatické eli-
minace námrazy, ale také úspornost
spotřebiče z hlediska dlouhodobého
provozu. Nutnostmanuálníhoodmrazo-
vání a opětovného vychlazení vnitřního
prostoru je značně energeticky nároč-
ná, nehledě na časovou náročnost
celé operace, kdy je potřeba všechny
potraviny vyjmout a bezpečně je někde
uskladnit do doby, než bude mrazák
opět v provozu.
Stejně jako u chladniček došlo
i umrazákůnapříč trhemk velkým změ-
nám na poli spotřeby energie. V nabíd-
kách výrobců naleznete dnes i A+++
modely, které spotřebují o desítky pro-
cent energie méně než pět a více let
staré modely. Ve spojení s technologií
NoFrost pak jdeo vysoceefektivní spo-
třebiče s minimálním odběrem proudu
aminimálními požadavky na údržbu.
V titulku článku také zmiňujeme
elektronické ovládání, které nahrazu-
je tradiční mechanické s nepřesným
nastavením teploty. Elektronická regu-
lace a integrovaný displej umožňují
přesně nastavit teplotu na požadovaný
počet stupňů pod nulou. Výrobci také
přidávají doplňkové funkce, jako super-
mrazení, kdy spotřebič aktivuje svůj
plný výkon a rychle zamrazí vložené
potraviny. Jakmile toho dosáhne, funk-
ce se sama vypne.
Dále jsme v kategorii zaznamenali
použití novějších typů izolace a ztenče-
ní stěn při zvětšení vnitřního prostoru
a zachování vnějších rozměrů. Mrazáky
tak prošly určitou evolucí, a ačkoliv ne-
jde o velkolepé změny z hlediska mar-
ketingové komunikace, jsou to všechno
zásadní vylepšení.
SKUPINAVÝROBKŮEXTRA•MRAZNIČKY
48•Sell •Červenec-srpen2014
1...,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47 49,50,51,52,53,54,55,56
Powered by FlippingBook