23
Sell •Říjen2014•23
INTERVIEW•ROMANMAREK•ESPRESSOPROFESSIONAL
předchozích reprezentací nebyla příliš
vidět.
V minulosti zastupovala značku Gaggia
slovenskáfirma, kterávšakukončilačin-
nost. Majoritně vlastní značku nizozem-
ský Philips, ale na českém trhu ji lokální
pobočka Philips nereprezentuje, takže
se po odchodu původního slovenského
distributora z trhu takříkajíc „uvolnila“.
Jelikož jsme celou dobu prodávali pro-
fesionální kávovary Saeco i Gaggia, bylo
pro nás přirozené vstoupit s italskou
centrálou druhé jmenované značky do
jednání, abychom nabídli zákazníkům
kompletní produktovéportfolio.
Jaké kávovary má značka Gaggia ve
svém portfoliu a na jakého zákazníka
cílí?
Určeny jsou především lidem preferují-
cím tradiční přípravu espresa, protože
základ nabídky tvoří pákové modely.
Nejprodávanější jekávovarGaggiaClas-
sic, který jesiceponěkuddražší nežoby-
čejnádomácí páková řešení, alenajdete
u něho mimo jiné stejnou páku jako
u profesionálního stroje. Samozřejmě
máme v nabídce také dražší automa-
tické modely nebo cenově dostupnější
pákové.
Letos jste získali do distribuce také
značku slavných moka konviček Bia-
letti. Cesty jejích výrobkůnačeský trh
se zdají být ještě nepřehlednější než
v případě Gaggia. Vaše firma je tedy
jediným oficiálním zastoupením Bia-
letti proČRaSR?
Situacenebylaaždo letoškaproobchod-
níkymocpřehledná,protožemajíkávova-
ryBialetti vnabídce individuální dovozci,
kteří je nakupují v sousedních zemích.
Dost mě na úplném počátku jednání
o zastoupení překvapilo, když jsem zjistil,
že značku u nás vlastně nikdo oficiálně
nezastupuje. Po setkání v Itálii se vydali
manažeřiBialetti takédoČeska,akdyžsi
ověřili naše zázemí, přijali nás jako vhod-
néhopartnerapro reprezentaci.
Co je to vlastněmoka káva, kterou si
v konvičceuživatel připraví?
Jde o jeden z nejstarších způsobů pří-
pravy kávy, který je například v Itálii tak
populární, že najdete konvičku Bialetti
v každé tamní domácnosti. A ne pouze
jednu, protože jsou v prodeji různé veli-
kosti pro různémnožství porcí kávy. Celý
systém funguje tak, že do spodní nádo-
by nalejete vodu po ventilek, nasadíte
trychtýřek s kovovým filtrem, do kterého
se dá mletá káva. Zašroubováním se
káva upěchuje a konvička se násled-
ně postaví na plotnu, kde se začne
voda zahřívat. Vzrůstající tlak na úrovni
1 baru žene vodu vzhůru přes naplněný
filtr, aby hotová káva následně vytékala
dohorní části konvičky. Vodanedosahu-
je100°C, takže kávu nespálí. Jedná se
o výrazně chutnější a kvalitnější nápoj,
než jakým je český „turek“.
Bialetti už dnes nenabízí jen obyčejné
moka konvičky na klasickou plotnu
neboplynovou varnoudesku. Jakédal-
ší druhy konviček lzekoupit?
Kromě tradičního osmihranu prodává-
me ještě varianty pro indukční desky
či s vlastním napájením. Za zmínku sto-
jí také náš french press. Konvičky jsou
dostupné v mnoha barevných provede-
nícha velikostech.
V nabídce jsme si všimli ještě kapslo-
véhokávovaruBialetti. Jaký typkapslí
používá?A lze v něm použít i jinounež
kapslovoukávu?
Dodáváme dva druhy těchto kávovarů.
Jeden používá uzavřený kapslový sys-
témBialetti adruhý otevřený systém jak
pro kapsle, tak POD kávu (porcovaná,
použitelná i do běžných pákových kávo-
varů) čimletoukávu.KapsleBialetti jsou
dostupnéunašichprodejníchpartnerů.
Jaké jsou vaše aktuální obchodní plá-
ny acíle s výrobkyGaggiaaBialetti?
Určitěchceme rozšířitprodejní síťazačít
spolupracovat sdalšími partnery včetně
větších řetězců. Nadále budeme praco-
vat na rozšiřování povědomí o značce,
protožeBialetti jevpodstatě ikonoumezi
moka konvičkami. Se stejným úsilím se
budemesamozřejměvěnovat také znač-
ceGaggia. A že nejde jen o prázdná slo-
va, dokládá například aktuální pořízení
dvou nových aut pro obchodníky a dvou
pro servisní techniky. Zákazníkům tak
jdeme ještě víc vstříc a rádi je uvítáme
v showroomech vPrazeaBrně.