Vestavné trouby
Zvětšování objemu, lepší
výbava a inteligentní funkce
Trh s varnou technikou je v kate-
gorii domácích spotřebičů po chla-
dicí technice a pračkách třetím
nejvýznamnějším. Vládne na něm
velmi tvrdá konkurence a nabídka
je vskutku bohatá, tudíž jsme se
rozhodli věnovat produktovému pře-
hledu větší prostor s 16 zařazenými
výrobky. Většinou jde o novinky do-
kládající, že dochází k posunu dříve
prémiové výbavy do nižších ceno-
vých segmentů. Rozdíly mezi luxus-
ními značkami a střední třídou se
proto jednoznačně stírají.
Dříve jasně dominující sporáky přišly o svou pozici na trůně
a v hodnotě prodejů byly překonány vestavnými troubami.
V prodaných kusech stále vedou, jak uvádí GfK ve svém článku na
straně 24. Vývoj pro nás není příliš překvapivý, protože zlepšující
se ekonomická situace a ochota lidí investovat do kvalitních řeše-
ní posiluje trh vestaveb a obecně střední a vyšší cenové kategorie
spotřebičů. Čistě mechanicky ovládané sporáky se nemohou po
funkční stránce s vybavenějšími elektronickými troubami vůbec
měřit. Pestrá paleta automatických receptů, přítomnost inteligent-
ních senzorů, masových sond, pyrolýzy, vaření v páře a dalších
pokročilých funkcí a technologií je zkrátka sporákům v podstatě
zapovězena. Ačkoliv letos na veletrhu IFA jsme viděli chystané
sporáky značky Whirlpool, které už elektronické řízení nabízely,
a dokonce byl přítomen i model s pyrolýzou. Určitě ale nepůjde
o nějaký celoplošný trend.
Čištění
Na co jsou výrobci ve své komunikaci nyní hodně zaměřeni, je čiš-
tění trub. Pyrolýza už není výsadou několika vybraných drahých
modelů trub, ale široce nabízenou technologií. Alternativou jí jsou
ustupující katalytické desky a různé čisticí alternativy, zejména
různě řešené parní čištění trub. Když zmiňujeme páru, důležité je
určitě říci, že dříve vylučující se technologie vaření v páře a čištění
pomocí pyrolýzy je minulostí. Nejde sice ještě o běžnou kombina-
ci, ale značka De Dietrich už není jediná, která má pyrolytickou
parní troubu v nabídce.
Vaření v páře a připařování
Popularita zdravého vaření stoupá a s ním i trub s parními funk-
cemi. Páru byste ale neměli prezentovat pouze jako zdravý způsob
přípravy jídla. Důležité je nesporně také takzvané připařování,
kdy probíhá standardní pečení a trouba k němu přidává v menší
míře páru. Jídla jsou šťavnatější a vláčnější. V této kategorii patří
mezi nejsilnější hráče švédský Electrolux, který se na segment par-
ních trub vyloženě zaměřuje.
Konektivita a recepty
Velkým tématem současnosti jsou samozřejmě smart spotřebiče.
Jak se k nim zákazníci postaví, ukáže až čas. Výrobci jsou zatím
velmi opatrní a svá řešení uvedly v Česku na trh hlavně „menší“
značky. U trub není ani tak důležitá možnost je na dálku zapnout,
což dle našeho názoru nikdo dělat v reálném provozu nebude,
nýbrž možnost monitoringu spotřebiče. Trouba na dálku upozor-
ní, že jídlo potřebuje podlít nebo že už je hotovo. Uživatel může
v pravý čas snížit nebo zvýšit teplotu apod. To vše od televize
z obývacího pokoje, aniž by musel neustále k troubě chodit.
Aplikace pak často nabízejí rozšířené možnosti v oblasti receptů
a automatických programů – lze stahovat další a další z internetu
a odesílat je přímo do trouby.
Situace na trhu
Asi nikoho nepřekvapí, že díky značce MORA je lídrem trhu
v kategorii trub skupina Gorenje, velmi těsně následovaná spo-
lečností Electrolux. Velmi silnou pozici mají i Whirlpool a BSH.
Samozřejmě nahlížíme na situaci z hlediska hodnoty prodejů.
Skokanem je nadále značka Beko s velkými meziročními nárůsty
prodejů vestaveb obecně.
16
SKUPINA VÝROBKŮ • VESTAVNÉ TROUBY
16 • Sell • Listopad-prosinec 2015