SELL: Listopad-Prosinec 2016 - page 53

Sell • Listopad-prosinec 2016 • 47
i o získání distribuce domácích kávova-
rů Melitta? Aktuálně je značka na čes-
kém trhu přítomná pouze pasivně.
Máme samozřejmě o tyto kávovary zájem,
protože by bylo jen logické a přirozené,
abychom na českém trhu zastupovali jak
profesionální, tak domácí divizi. Měli jsme
velmi korektní jednání s českým zastou-
pením společnosti Melitta. Pro ni ale není
něco takového v tuto chvíli prioritní. Uvi-
díme, zda se do budoucna něco změní.
Vraťme se ještě na trh s profesionální-
mi automatickými stroji. Jaká je na něm
konkurence? Jak složité je se na něm
prosadit?
Konkurence je samozřejmě velká. Je to
trh jako každý jiný, takže prosadit se v té
tlačenici je složité. My ale věříme, že má
Melitta na českém trhu budoucnost a že
bude mít svou pevnou pozici díky svým
technologiím a jednoduché obsluze stro-
jů. Navíc globální velké řetězce kávovary
Melitta na Západě používají. V Česku
zvolily před časem kávovary jiných zna-
ček, protože zde Melitta nebyla dostup-
ná. Jsme s nimi v kontaktu a prezentu-
jeme jim výrobky Melitta. Zákazníkům
chceme umožnit každopádně osobní
zkušenost s kávovary. Nechat je, aby si
kávovar vyzkoušeli a přesvědčili se, že je
pro ně Melitta lepší volbou. Že má pře-
chod na ni smysl.
Pro jaké provozy jsou profi stroje Melit-
ta primárně určeny?
Jak už jsem říkal před chvílí, hlavně pro
hotely, fastfoodové řetězce, bistra, ale
například i benzinové stanice. Všechny
provozy, kde je potřeba vysoký výkon,
ideálně nulové zaškolení obsluhy a téměř
autonomní režim kávovaru. Jediné, co
musí zaměstnanci dělat, je doplňovat do
kávovaru suroviny a provádět pravidelné
čištění strojů dle instrukcí.
V čem je řešení Melitta unikátní?
Co všechno tyto kávovary dokážou
v šálku vykouzlit na stisk tlačítka?
Všechny druhy kávy, jaké si dokážete
představit. V systému kávovaru lze napro-
gramovat přes 1000 nápojů a řadit je pod-
le typu do složek a podsložek. Obsluha
pak jen na dotykovém displeji kávovaru
ťuká prstem a během pár vteřin při logic-
kém rozdělení najde tu správnou položku.
Pak jsou to unikátní prvky, jako možnost
přípravy studené mléčné pěny pro různé
drinky a koktejly, které přijdou vhod hlav-
ně v letních měsících. Před
chvilkou jsem nakousl i jed-
noduchou údržbu kávovaru.
Ještě bych chtěl zdůraznit, že
není potřeba z něho nic vyn-
dávat, nemusíte nic rozebírat
a hledat spařovací jednotku
a podobě. Veškeré čištění pro-
bíhá uvnitř stroje. To je podle
mě největší unikát Melitty.
Trh s profesionálními stroji
se bytostně pojí s doplň-
kovými službami a konti-
nuálním servisem. Před-
pokládám, že tyto služby
zajišťujete také, že?
Ano, samozřejmě. Firma si
koupí kávovary a součástí
celého obchodu je i následná
servisní péče o ten daný stroj
po celou dobu jeho používá-
ní. Jde pochopitelně o place-
nou službu. Servis probíhá
na místě u zákazníka.
Už delší dobu zastupujete
na českém trhu legendární
značkumoka konviček Bia-
letti. Jak se jí daří? Popula-
rizace alternativníchmetod
přípravy kávy přinesla na
trh také množství neznač-
kových konviček pro pří-
pravu kávy moka…
Bialetti má na trhu nezpo-
chybnitelnou pozici. Fanouš-
ků této alternativní přípra-
vy kávy přibývá. Výhodou
značky je i nabídka obrov-
ského množství různých
konviček lišících se nejen velikostí
a barvou. V nabídce najdete například
konvičky na indukční varné desky.
Levná čínská produkce nás nijak neo-
hrožuje, protože zákazníci preferují
značkové řešení, originál se slavným
logem a zárukou kvality.
Vaši společnost postihla letos na pod-
zim nepříjemná situace a přišli jste
o několik zaměstnanců. Co se stalo?
Abych začal trochu obecněji. V posled-
ních týdnech jsem si uvědomil, jak hlu-
boce neetické je chování mnoha lidí u nás
v Česku. Slyšíme o tom pořád, ale jedna
věc je tyto historky poslouchat a druhá
je něco takového osobně zažít. Ostat-
ně jsem si ihned vzpomněl na článek
v zářijovém SELLu, kde jste psal o bez-
břehém kradení a tunelování firem.
V té době jsem vůbec netušil, že za pár
týdnů bych už mohl svým příběhem do
článku sám přispět. Nemohu nyní mlu-
vit úplně konkrétně. Každopádně mohu
říci, že mě někteří lidé, kteří u nás dlou-
hé roky pracovali, hluboce zklamali.
Byl jsem nucen se s nimi rozloučit a obmě-
nit obchodní a servisní tým. Nemusím asi
zdůrazňovat, že je to pro firmu zásadní
otřes, když musela odejít zhruba polovina
zaměstnanců firmy. Jednoznačným cílem
pro příští rok je tedy stabilizovat obchod-
ní a servisní tým, expandovat k novým
klientům a začít psát novou kapitolu naší
společnosti, v níž budou hrát hlavní roli
profesionální kávovary Melitta.
47
INTERVIEW • ROMAN MAREK • ESPRESSO PROFESSIONAL
1...,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,...70
Powered by FlippingBook