SELL: Listopad-Prosinec 2016 - page 58

Po mnoho let byla považována indukční deska za luxus,
za předražené řešení, a tak spotřebitelé preferovali tradiční
plyn nebo sklokeramické hi-light desky. Během posledního
desetiletí se ale tektonické desky trhu pohnuly a indukce
na něm postupně rostla, až na něm začala dominovat.
Nejprve v hodnotě a poměrně nedávno i v prodaných
kusech. Stala se zkrátka mainstreamem, považovaným
mnohými v případě elektřinou napájeného varného řešení
za samozřejmou volbu.
Indukce definitivně ovládla trh
Výhody indukčních desek jsou nesporné, zejména pokud je srovnáváme s modely
s litinovými plotýnkami nebo hi-light zónami. Účinnost na úrovni 90 %, bezkonku-
renčně nejrychlejší ohřev, snadná údržba sklokeramického povrchu a široké funkční
možnosti, které se uplatňují u dražších a vybavenějších desek, to vše spolu s výraz-
ným poklesem pořizovací ceny učinilo z indukce dominující technologii. Vést věčnou
debatu o výhodách plynu a plamene nemá smysl. Vaření na ohni má samozřejmě
svoje kouzlo, preferují ho profesionální kuchaři, umožňuje okamžité přerušení ohře-
vu bez nutnosti odstranit hrnec nebo pánev z desky. Pro domácnosti je ale indukce
v mnoha ohledech lepší volbou z pohledu údržby, energetické efektivity a bezpečnosti.
Na novou úroveň pak pozvedl vaření na indukčních deskách razantnější nástup
modelů s flexibilními zónami.
Flexibilní indukce na vzestupu
Když byly před lety představeny takzvané „free“ indukční desky bez jakýchkoliv urče-
ných zón, tedy s prakticky celým povrchem určeným k vaření a umístění hrnců dle
libosti, byla to nejen technologická revoluce. Došlo vlastně k úplnému přepracování
základního pojetí a přístupu k vaření na jasně určených varných plochách. Jenže tyto
desky byly a nadále jsou velmi drahé – jejich ceny v průběhu let zásadně neklesly
a nic nenasvědčuje tomu, že by k tomu
mělo v nejbližších letech dojít. Výrobci
ovšem přišli záhy s levnější variantou,
která se ukázala jako možná pro maso-
vé nasazení. Řeč je samozřejmě o flexi-
bilních zónách – tedy takovém hybridu
mezi klasickou deskou s určenými zóna-
mi a „free“ indukcí. Možnost spojit dvě
nebo více obdélníkových varných ploch
do jedné podlouhlé na levé či pravé čás-
ti desky přináší značnou volnost, a při-
tom od zákazníka nežádá částku okolo
100 tisíc korun. Výhledově lze očekávat,
že flexibilní modely budou tvořit většinu
nabídky a v dlouhodobějším horizon-
tu klasické plochy s kruhovými zónami
zcela vytlačí.
Chytré funkce
Někteří výrobci postupně indukční des-
ky ještě vylepšují pomocí senzorických
technologií, popřípadě konektivity.
Co se týče senzorů, mohou být přímo
v desce pro zajištění například pomalé-
ho vaření nebo rozpouštění (např. másla)
bez připalování. Tyto funkce hlasitě pro-
paguje společnost Whirlpool, ať už desek
stejnojmenné značky, nebo desek značky
Hotpoint. Bosch a Siemens zase nabízejí
systém pro optimalizované smažení bez
přepalování tuku a jeho udržování ve sta-
bilní teplotě. Obě tyto značky, stejně jako
například slovinská Gorenje pak nabízejí
ještě systém s externím senzorem, kte-
rý odesílá informace o teplotě do des-
ky, a ta podle toho upravuje svůj výkon.
V případě Gorenje se senzor IQcook
dává na poklici, přičemž tato technologie
byla představena už v roce 2012. Bosch
a Siemens uvedly svůj systém PerfectCook
letos – výhodou je, že se magnetický sen-
zor dává na bok hrnce, takže lze vařit jak
s poklicí, tak bez ní.
Konektivita zase deskám umožňuje
především komunikovat s odsavačem par,
který pak nastavuje svůj výkon nejen dle
detekce množství par, ale i podle nasta-
vení intenzity vaření. Automaticky se tak
při zapnutí varné desky může zapnout
také osvětlení v odsavači apod.
Vestavné varné desky
na českém trhu podle GfK
Prodej varných desek roste. Za první polovinu roku 2016 se jich
v meziročním srovnání prodalo o 6 % více, tržby se ve sledovaných
odbytových cestách zvedly podobným tempem – o 7 %. Průměrná
prodejní cena dosáhla k částce 7 000 korun.
S podílem meziročně mírně klesly plynové desky – v objemu na
25 %, v řádu desetin procenta se snížil podíl radiantních varných
desek, a to na 35 %. Tahounem prodejů nicméně zůstaly indukční
desky, které v první polovině letoška pokryly bezmála 40 %
poptávky, v hodnotě však zajistily již 58 % trhu. V průměru se
v prvním pololetí letošního roku prodaly za 10 300 korun, což
odpovídalo meziročnímu zvýšení o 2 %.
Cenově však trh s indukčními deskami mírně polarizoval.
Na jedné straně rostl prodej levnějšího sortimentu do 7 000 korun,
na druhé straně se v meziročně rostoucí míře prodávaly výrobky
v ceně od 9 000 korun, zejména v ceně 12 000 až 15 000 korun.
Nejdražší indukční varné desky (za cenu vyšší než 15 000 korun)
také vykázaly meziroční přírůstek v kusech i korunách, který zčás-
ti generoval rostoucí zájem o sortiment varných desek se šířkou
větší než 60 cm.
Zdroj:
Zdeněk Bárta
Consumer Choices
Director CZ&SK,
GfK Czech
+++
++
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...70
Powered by FlippingBook