SELL - DUBEN 2014 - page 40

40
40•Sell •Duben2014
I zákazníci, kteří kupují novoukuchyňavyba-
vují ji vestavnýmispotřebiči,častozvolí vpří-
padě chladničky volně stojící model. Mohou
k tomumítrůznédůvodyvčetnědesignových,
protožesemnohémoderníchladničkystanou
estetickým doplňkem kuchyně. Vestavných
modelů se tak v kusech prodá každoročně
mnohonásobněméně.Meziroční růsttrhuve-
stavnýchvariantvšakpokračuje.
Vestavnéchladničky zatímhrají
druhéhousle, jejich trhale roste
Na vedlejší stráncenaleznetekomentář ZdeňkaBárty zGfK, který vznikl na zákla-
dědat tétomonitoringovéspolečnosti. JelikožSELLod letošního rokuodebírádata
také od konkurenčního Euromonitor International, je vždy zajímavé si výsledky
srovnat. Euromonitor v kanálech, které sleduje, zaznamenal pokles hodnoty trhu
chladniček při srovnání let 2013 a 2012. A to na úrovni –1,7%. Vestavnémodely
podle této firmy rostly v hodnotě prodejů o 0,1 %, zatímco volně stojící poklesly
o necelých1,9%.
Zajímavé je také pohlédnout do rozložení sil na českém trhu, kde je podle Eu-
romonitoru jedničkou ve vestavných chladničkách švédský Electrolux. Číslem dva
je koncern BSH a trojkou americký Whirlpool. Pořadí firem samozřejmě ovlivňuje
SKUPINAVÝROBKŮEXTRA•VESTAVNÉCHLADNIČKYSMRAZÁKEMDOLE
metodika výzkumu, sledované kanály
adalší faktory, nicméněnení asi proni-
koho velkým překvapením, že dominují
členové takzvané „velké trojky“. Na trh
chlazení volně stojícího se podíváme
podrobně v červnovém vydání, kde bu-
dou tyto spotřebiče hlavním tématem.
Čerstvostpotravin
Akcentování nízké spotřeby a posuny
chladniček do tříd A++ a A+++ jsou
nadále jedním z pilířů marketingové
komunikace většiny firem. Na druhou
stranu jde o téma neustále omílané
a provařené, nehledě na to, že velké
skoky ve spotřebě, jichž jsme byli svěd-
ky v posledních letech, už nelze letos
ani v blízké budoucnosti očekávat. Vý-
robci se proto postupně začali zaměřo-
vat takénadalší témata, která jsoupro
spotřebitele důležitá, a jedním z nich je
prodloužení čerstvosti, respektive kva-
lita uchovávání potravin.
Většina vyspělejších chladniček
střední třídy už dnes obsahuje takzva-
nou nulovou zónu, vhodnou pro ucho-
vávání především čerstvého masa. Sa-
mozřejmě záleží na tom, zda se jedná
ozónuselektronicky regulovanou teplo-
tou, nebo jen zásuvku, v níž jedíky uza-
vřené koncepci a aktivně vháněnému
chladnému vzduchu o něco nižší tep-
lota než ve zbytku chladicího prostoru.
Není snad potřeba dlouze vysvětlovat,
že první variantou jsou vybaveny dražší
chladničky. Dálese také rozšiřují zásuv-
ky s regulovanouvlhkostí prouchovává-
ní ovocea zeleniny, kterésuchý chladný
vzduch vběžných chladničkách zbavuje
vlhkosti, což vede k jejich rychlejšímu
„vadnutí“ a ztrátě „svěžího vzhledu“.
Prostor nových modelů tak často bývá
rozdělen mezi běžnou chladicí část se
skleněnými policemi a tyto speciální
zásuvky. Elektronická regulace teploty
není stáleautomatickou součástí větši-
ny chladniček, ačkoliv do nich proniká
čím dál častěji. Opět jde pouze o dražší
modely.
Když se ještě vrátíme k energetic-
kým třídám, u vestavných modelů jsou
běžnější označení A+ či A++, zatímco
uvolněstojících jemnožství prodávaných
A+++chladničeknepoměrně vyšší.
Informaceo tržní situaci poskytla redakci
společnost Euromonitor International
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...56
Powered by FlippingBook